Vinaigrette z octem balsamico - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ocet balsamico (ciemny do sałaty, biały do kapusty pekińskiej) - 1 łyżka,
cukier - 1-2 łyżeczki,
sól - szczypta,
pieprz - szczypta,
czosnek w proszku - odrobina,
musztarda Dijon - 1 łyżeczka,
oliwa extra vergine - 3 łyżki

Jak przyrządzić?

Do kubka o pionowych ściankach wlać ocet balsamico. Dodać cukier, sól, pieprz i sproszkowany czosnek. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru.Wlać oliwę i dodać musztardę. Ubijać, najlepiej wąskim widelcem, do czasu otrzymania jednolitej emulsji.

Jak podawać?

Sos natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej w dużej salaterce sałatę (odwodnioną i porwaną na kawałki) albo kapustę pekińską (pokrojoną w paski ok. 0,5 x 5 cm). Dosyć długo mieszać, aż sos dokładnie pokryje wszystkie zakamarki sałaty - na tym polega sztuka przyrządzania sałat w kuchni francuskiej. Sosu nie musi być dużo; sałata nie ma w sosie "pływać", tylko być "posmarowana" sosem.

Uwagi:

Sól i cukier trzeba rozpuścić w samym occie. W oliwie nic się nie rozpuszcza.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcjena 4 porcje sałaty
Przybliżony koszt2 zł
AutorEKA

Vinaigrette z octem balsamico: Podobne przepisy

Vinaigrette z octem balsamico: wypróbuj również

Powiązane Tematy