Składniki:
ocet balsamico (ciemny do sałaty, biały do kapusty pekińskiej) - 1 łyżka,
cukier - 1-2 łyżeczki,
sól - szczypta,
pieprz - szczypta,
czosnek w proszku - odrobina,
musztarda Dijon - 1 łyżeczka,
oliwa extra vergine - 3 łyżki
Jak przyrządzić?
Do kubka o pionowych ściankach wlać ocet balsamico. Dodać cukier, sól, pieprz i sproszkowany czosnek. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru.Wlać oliwę i dodać musztardę. Ubijać, najlepiej wąskim widelcem, do czasu otrzymania jednolitej emulsji.
Jak podawać?
Sos natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej w dużej salaterce sałatę (odwodnioną i porwaną na kawałki) albo kapustę pekińską (pokrojoną w paski ok. 0,5 x 5 cm). Dosyć długo mieszać, aż sos dokładnie pokryje wszystkie zakamarki sałaty - na tym polega sztuka przyrządzania sałat w kuchni francuskiej. Sosu nie musi być dużo; sałata nie ma w sosie "pływać", tylko być "posmarowana" sosem.
Uwagi:
Sól i cukier trzeba rozpuścić w samym occie. W oliwie nic się nie rozpuszcza.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | na 4 porcje sałaty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | EKA |