Ciastka piwne

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. piwa,
- 1 kostka Palmy,
- dżem, powidła, marmolada do środka,
- cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiewamy na stolnicę, na nią ścieramy (lub drobno siekamy) zimną margarynę, wlewamy piwo - i zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, tniemy w kwadraty o boku ok. 6 cm, nakładamy troszkę dżemu lub marmolady lub powideł (lub cząstkę obranego, winnego jabłka), składamy na ukos, układamy na brytfannie i pieczemy ok. 20 min, na jasnozłoto. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

Stolnica, wałek, brytfanna, piekarnik.

Uwagi:

Baaaaardzo proste ciasteczka, a pyszne, że jej. Najlepsze zaraz po upieczeniu, w tym samym dniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
AutorKrysiaMisia

Ciastka piwne: Podobne przepisy

Ciastka piwne: wypróbuj również

Powiązane Tematy