Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. piwa,
- 1 kostka Palmy,
- dżem, powidła, marmolada do środka,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiewamy na stolnicę, na nią ścieramy (lub drobno siekamy) zimną margarynę, wlewamy piwo - i zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, tniemy w kwadraty o boku ok. 6 cm, nakładamy troszkę dżemu lub marmolady lub powideł (lub cząstkę obranego, winnego jabłka), składamy na ukos, układamy na brytfannie i pieczemy ok. 20 min, na jasnozłoto. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, brytfanna, piekarnik.
Uwagi:
Baaaaardzo proste ciasteczka, a pyszne, że jej. Najlepsze zaraz po upieczeniu, w tym samym dniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |