Składniki:
- 2-3 selery,
- kukurydza w puszce,
- 5-6 jabłek,
- 5 ugotowanych jajek,
- pół puszki ananasów (niekoniecznie),
- majonez,
- ocet,
- sol,
- pieprz,
- mała cebula.
Jak przyrządzić?
Do salatki mozna wykorzystać selery marynowane (2 sloiczki) ale ja polecam jednak przygotować je w nastepujacy sposób: selery obrać i utrzeć na grubym tarle. Wrzucic je na gotująca się wodę z dodatkiem soli i lekko zakwaszoną octem, gotować 5 minut, odsączyć i wystudzić. (selery ucierać tuz przed wrzuceniem do wody, gdyż ciemnieją). Do schłodzonych selerów dodać starte na grubym tarle jabłka, jajka , pokrojone w kostkę ananasy i cebulę, puszkę kukurydzy, posolić , popieprzyć , wymieszać z majonezem. Schłodzić.
Uwagi:
Sałatkę podawać do róznego rodzaju wędlin i mięś. Najlepiej smakuje mocno schłodzona. Czas podany (30 min) dla przepisu z gotowym selerem ze słoiczka.Ilość składników można zmieniać wg uznania. Jeśli nie dodaje się ananasów można dać więcej jabłek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dorota(KW) |