Składniki:
Jedna podwójna pierś kurczaka, ser żółty tostowy, mleko, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka, sos słodko-kwaśny Uncle Ben's.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka przekrajamy na pół i każdą z części filetujemy na dwie. Pierś rozbijamy w miarę cienko. Mleko lekko podgrzewamy i wsypujemy przyprawy. Wylewamy na głęboki talerz i w tym wywarze moczymy kurczaka około 15 min. Kurczaka wstawiamy do parowaru i jeśli był odpowiednio cienko ubity, po ok. 45-60 min będzie gotowe. Do kurczaczka gotujemy kopytka i podgrzewamy sosik - sos proszę podgrzewać też w parowarze.
Potrzebne przybory:
parowar, nóż, widelec, głęboki talerz :)
Jak podawać?
Po ugotowaniu już wszystkiego na talerz nakładamy kurczaka z kopytkami i wszystko zalewamy sosikiem, ale nie tak, żeby się w tym sosie topiło. Lekko oblać kopytka i troszkę kurczaka, można też sos nalać obok i podczas jedzenia namaczać kawałki kurczaka w sosie, do udekorowania używamy czegoś świeżego i zielonego jak koperek wyróżniający się z czerwonego sosu. Można dekorować innymi warzywami.
Uwagi:
Kurczak już po dobrym i odpowiednim czasie w parowarze powinien sam delikatnie rozpływać się w ustach. Kotlet po rozbiciu nie powinien przekraczać grubości 0,5 cm. Może on być duży, okrągły, podłużny, ale musi być cieniutki :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Karol |