Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych, żółty ser. Do marynowania: 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, po dużej szczypcie ziół (oregano, bazylia, tymianek, majeranek), sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Żeberka dzielę na porcje. W misce mieszam oliwę z przyprawami + rozgnieciony czosnek. Nacieram tą oliwą żeberka i wstawiam do lodówki w celu przesiąknięcia mięsa oliwą. Proces przechodzenia oliwy trwa od 1 godziny do kilku godzin. Gdy już bardzo zgłodniejemy, a zapach nie będzie nam dawał spokoju - wyjmujemy żeberka z marynaty i wkładamy do parowaru i gotujemy 50 minut do godziny. Posypujemy startym żółtym serem i jest pycha!
Potrzebne przybory:
nóż, miska, łyżka
Jak podawać?
Z ziemniakami na parze, z ryżem gotowanym na parze, z warzywami al dente na parze. Pomysłów jest wiele, jeśli mamy parowar :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | kilka |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Iwona 32 |