Składniki:
4 kawałki płatów mintaja, marchewka,por, seler, pietruszka, ogórek zielony, sól, pieprz, ser feta, olej
Jak przyrządzić?
Warzywa obrać i zetrzeć na tartce. Por umyć i pokroić w talarki cienko. Na rozgrzanej patelni lekko poddusić warzywa. Rybę doprawić. Do naczynia żaroodpornego przełożyć część warzyw, ułożyć rybę i następnie kolejną część warzyw. Na górze ułożyć posiekaną fetę i zapiekać w piekarniku w 180 st. przez 15-20 min.
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie żaroodporne do zapiekania
Jak podawać?
Można podawać samą zapiekankę lub z krokiecikami ziemniaczanymi.
Uwagi:
Trzeba pamiętać, aby nie przesolić, bo sam ser feta jest słony. Można posypać zieloną pietruszką wedle uznania. Potrawa łatwa do wykonania i bardzo smaczna.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Mariola |