Składniki:
Ciasto: pół kostki margaryny, 0,5 szkl. mąki, tłuszcz, bułka tarta.
Masa: 2 jaja, szkl. cukru, 2 łyżki mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1,5 szkl. wiórków kokosowych, 1 szkl. posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, ziemne - jakie kto lubi), szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki ciasta i rozprowadzić równomiernie na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. C około 10 minut, aż się lekko zrumieni.Masa: Jaja ubić z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozprowadzić masę na zrumienionym cieście i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze kilkanaście minut aż do uzyskania koloru ciemnozłotego. Po przestygnięciu pokroić blat na zgrabne batony.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia, piekarnik
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | cała blacha |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Marta |