Składniki:
Główka sałaty masłowej lub lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek szklarniowy, pęczek rzodkiewki, 10 dag sera żółtego, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 łyżek oliwy, 5 łyżek wody, łyżeczka musztardy sarepskiej, pół pęczka szczypiorku i koperku, sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka, sok z cytryny
Jak przyrządzić?
Umytą sałatę porwać na małe kawałki, rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki, pomidory pokroić w ćwiartki (jeśli pomidory są spore, to ćwiartki jeszcze raz na pół), ser pokroić w kosteczkę, jajka na ćwiartki. Wymieszać warzywa w miseczce, poporcjować na talerze, wierzch posypać serem i wyłożyć po jednym jajku. W miseczce rozprowadzić wodę i oliwę, dołożyć musztardę, bardzo cieniutko poszatkowany szczypior i koperek, przyprawić do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny, dobrze wymieszać. Sosem polać sałatkę i podać.
Jak podawać?
Podawać wyporcjowaną na cztery talerzyki czy miseczki, rewelacyjnie smakuje z grzankami z bagietki posmarowanymi masłem czosnkowym!
Uwagi:
Podawać jak najszybciej po dodaniu sosu (tak aby warzywa nie puściły za dużo soku).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Karolka |