Przekąska energetyczna
ALICJA • dawno temuNie ważne czy wspinasz się na szczyt, czy wylewasz ostatnie poty na siłowni. Podczas dużego wysiłku fizycznego ważne jest uzupełnianie spalanych składników odżywczych, witamin i minerałów. Choć zjadłabyś pewnie "konia z kopytami", nie sięgaj po cokolwiek i nie obciążaj żołądka. Zaopatrz się w energetyczne batony.
Zdrowa przekąska
Ta specyficzna przekąska zaspokoi głód i dostarczy cennych składników. Poza tym jest bardzo smaczna. Batony energetyczne są bogate w białko, co ogranicza łaknienie i pozwala szybciej się najadać. Zawarta w batonach l-karnityna wspomaga proces zamiany tłuszczu w energię, co jest dobrą informacją dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Taki energetyczny posiłek skraca czas potrzebny na odpoczynek i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakwasów podczas intensywnej pracy mięśni.
Przed i po treningu
Batoniki energetyczne można spożywać zarówno przed, jak i po treningu. To kiedy sięgniesz po nie zależy od intensywności treningu. Zamiast kupować, możesz sama przyrządzić batoniki.
Jak zrobić batonik?
Składniki:200 g płatków owsianych lub orkiszowych,
100 g suszonych owoców (rodzynki, morele lub żurawina),
duże kwaśne jabłko,
80 g masła,
50 g brązowego cukru,
2 łyżki miodu gryczanego,
sól.
Sposób przygotowaniaZetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Dodaj suszone owoce, płatki i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. W rondelku rozpuść masło z cukrem. Następnie do rondelka dodaj owoce z płatkami i chwilę gotuj. Na koniec wlej miód. Po kilku minutach zdejmij mieszankę z ognia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyściel blachę papierem do pieczenia i formuj na niej dwucentymetrowe prostokąciki z ugotowanej masy. Piecz przez pół godziny. Nie krój masy, póki całkiem nie wystygnie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze