Koperkowa wiosna - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 ziemniaki (najlepiej młode), 3 marchewki (najlepiej młode), jabłko (twarde i soczyste), inne warzywa, np. korzeń pietruszki, seler, kalarepa (wedle uznania), koperek, kostka bulionowa, olej (oliwa z oliwek), mąka

Jak przyrządzić?

Warzywa obrać lub jeśli są młode, to starannie umyć szorstką ściereczką lub szczotką pod bieżącą wodą, następnie pokroić na części. Wszystko układamy w parowarze i ustawiamy na ok. 20 minut. Jabłko dokładamy na 7-8 minut przed końcem gotowania. Po ugotowaniu odlewamy wywar, który się zbierze do szklanki, i przygotowujemy sos koperkowy.Do wywaru wrzucamy 1/3 kostki bulionowej i mieszamy aż do rozpuszczenia, do małego rondelka nalewamy odrobinę oleju - tyle żeby przykryło dno, i po nagrzaniu wsypujemy około pół łyżki mąki, tworząc białą zasmażkę. Następnie wlewamy wywar z kostką około 1/3 szklanki i mieszamy, potem dorzucamy koperek.Warzywa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Uwagi:

Można podawać z klopsami ugotowanymi na parze, wtedy czas gotowania wynosi około 30 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt6 zł
AutorAgata

Koperkowa wiosna: Podobne przepisy

Koperkowa wiosna: wypróbuj również

Powiązane Tematy