Składniki:
2 ziemniaki (najlepiej młode), 3 marchewki (najlepiej młode), jabłko (twarde i soczyste), inne warzywa, np. korzeń pietruszki, seler, kalarepa (wedle uznania), koperek, kostka bulionowa, olej (oliwa z oliwek), mąka
Jak przyrządzić?
Warzywa obrać lub jeśli są młode, to starannie umyć szorstką ściereczką lub szczotką pod bieżącą wodą, następnie pokroić na części. Wszystko układamy w parowarze i ustawiamy na ok. 20 minut. Jabłko dokładamy na 7-8 minut przed końcem gotowania. Po ugotowaniu odlewamy wywar, który się zbierze do szklanki, i przygotowujemy sos koperkowy.Do wywaru wrzucamy 1/3 kostki bulionowej i mieszamy aż do rozpuszczenia, do małego rondelka nalewamy odrobinę oleju - tyle żeby przykryło dno, i po nagrzaniu wsypujemy około pół łyżki mąki, tworząc białą zasmażkę. Następnie wlewamy wywar z kostką około 1/3 szklanki i mieszamy, potem dorzucamy koperek.Warzywa wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Uwagi:
Można podawać z klopsami ugotowanymi na parze, wtedy czas gotowania wynosi około 30 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Agata |