Składniki:
1 kg ziemniaków (najlepiej młodych, niewielkich),
2 marchewki,
200 g pieczarek,
zielona papryka,
100 g żółtego sera,
pieprz i sól
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy lub myjemy (młode) i gotujemy na parze wraz z grzybami i innymi warzywami (gotujemy na stosunkowo twarde). Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy w środku, tworząc coś na kształt łódki. W "dołek" wbijamy wykałaczkę wraz z kawałkami pokrojonych warzyw (jak koreczki). W dolnej warstwie nakłuwamy podłużne kawałki żółtego sera. Całość znów gotujemy chwilkę na parze, aż rozpuści się nieco ser.
Jak podawać?
Podajemy na talerzu lub półmisku, z sałaty formując "morskie fale".
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | brodziu |