Składniki:
2 ogórki wężowe średniej wielkości, 50 dag brukselek, 2 kwaśne jabłka, 10 dag żółtego sera, 3/4 szklanki jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, następnie zetrzyj ser.Umyj brukselki, natnij głąbki na krzyż, gotuj około 12 min w słonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, a główki przekrój na pół.Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekaną natką, przypraw solą i pieprzem. Połowę sosu wymieszaj z jabłkiem, serem i brukselką.Ogórki rozetnij wzdłuż, a łyżeczką wydłub gniazda nasienne. Powstałe łódeczki wypełnij przygotowaną sałatką. Ułóż na półmisku, polej resztą sosu jogurtowego i gotowe!
Uwagi:
Jako dodatek możesz zaserwować do dania pieczywo.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Iwona |