Składniki:
2 dzwonka łososia surowego,
2 ząbki czosnku,
4-5 kawałków brokułów/ kalafiora,
5 dak startego drobno miękkiego żółtego sera
Jak przyrządzić?
Na samym początku ścieramy na najdrobniejszej tarce ser.Następnie gotujemy na parze dwa dzwonka łososia (ok. 20-25 min) razem z dwoma ząbkami czosnku. Równocześnie gotujemy na parze lub w wodzie brokuły, z których wybieramy od 4 do 5 kawałków i po ugotowaniu układamy na talerz. Po ugotowaniu łososia układamy go na talerzu razem z ząbkami czosnku oraz brokułami. Ciepłe brokuły można posypać żółtym serem i korzystając z tego, że są ciepłe, czekamy chwilę, aż ser smakowicie rozpuści się na warzywach. Łososia można posypać delikatnie przyprawami.
Potrzebne przybory:
tarka,gaza nad garnek,płytkie sitko nad garnek lub durszlak
Uwagi:
Można oczywiście zrezygnować z czosnku, jeżeli ktoś nie lubi, a danie nie straci na pewno na tym.Jeżeli nie mamy urządzenia do gotowania parowego, można sobie poradzić na dwa sposoby wykorzystywane przeze mnie:zawiązać gazę nad garkiem i przykryć pokrywką lubumieścić płytkie sitko nad garkiem i przykryć pokrywką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Gabrysia |