Składniki:
kilka strączków fasolki szparagowej, 2 marchewki, 1 kalafior, brokuły, 1 większa cukinia, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki startego sera cheddar, 2 łyżki startego sera parmezan
Jak przyrządzić?
Do garnka do gotowania na parze włożyć fasolkę, marchewki pokrojone w słupki, kilka różyczek kalafiora. Gotować 3 minuty. Dodać cukinię pokrojoną w plastry, brokuły, pokrojony kalafior i gotować kolejne 2 minuty. Ugotowane warzywa przełożyć na talerz. Przygotować sos: wymieszać ze sobą wyciśnięte ząbki czosnku z sosem sojowym i sokiem z cytryny, doprawić najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa polać sosem, posypać serem cheddar i parmezanem, przykryć folią aluminiową. Odkryć przed podaniem.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze, folia aluminiowa
Jak podawać?
Warzywa są wyśmienite jako samodzielna potrawa, ale można ją również podawać jako dodatek do gotowanego mięsa.
Uwagi:
Proporcje warzyw dobierać wedle uznania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | mushka |