Składniki:
200 g piersi kurczaka (ok. 2 szt.), 100 g szynki, 100 g boczku wędzonego, 100 g ogórka konserwowego, 100 g świeżej papryki, 50 g oliwek (ja daję zielone), duża cebula, łyżeczka pieprzu, sól, zioła prowansalskie, 2-3 torebki ryżu, 100 g pieczarek, łyżka mąki, cebulka, 3/4 l wody
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z przyprawami. Wszystko włożyć do garnka z dziurkami, nałożyć go na garnek z gotującą się wodą i parować od 25 do 40 minut. W połowie czasu parowania delikatnie mieszać wszystko. Ugotować ryż i sos pieczarkowy: pokroić drobno pieczarki i cebulkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, posolić i popieprzyć. Wymieszać mąkę z wodą i dolać wszystko, zagotować, pogotować 2 min. Wyłożyć na talerz ugotowane na parze mięso, ryż i polać sosem pieczarkowym. Pycha:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Kasia |