Składniki:
jaja,
mąka,
mleko,
woda,
olej,
pierś kurczaka,
pieczarki,
cytryna,
pietruszka świeża posiekana,
bułka tarta,
olej,
majeranek,
sól
Jak przyrządzić?
Zrobić naleśniki (zakładam, że nie będzie z tym problemu, - wiadomo - jajka, mąka, mleko, woda, olej).Pokroić kurczaka na malutkie kawałeczki i podsmażyć - odłożyć do miski.Pokroić i podsmażyć pieczarki - odłożyć do miski, mieszając z kurczakiem.Żółtka jaj wrzucamy do miski i mieszamy z kurczakiem i pieczarkami. Do miski z kurczakiem i pieczarkami dorzucamy dwie szczypty majeranku, posiekaną pietruszkę i oczywiście trochę startej skórki z cytryny.Gdy mamy już zrobiony farsz i naleśniki - do osobnej miski wrzucamy dwa białka jaj i ćwierć filiżanki mleka. Białka ładnie rozmieszać z mlekiem.Na środek naleśnika nakładamy dwie łyżeczki farszu, a następnie zawijamy tego naleśnika - sposób zawijania najlepszy jest taki: farsz najlepiej nałożyć tak, by można było go objąć bokami naleśników, a potem zwinąć od przodu. Następnie należy zawinięty naleśnik namoczyć w żółtkach i opanierować w bułce tartej.Opanierowane krokiety smażyć w oleju, tak by olej sięgał do połowy krokieta - obracajac go co jakiś czas, tak aby się nie przypalała panierka!
Uwagi:
Dobrze jest posypać kurczaka i pieczarki szczyptą soli przy smażeniu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | cheff |