Składniki:
40 dag krewetek, 20 dag brokułów, 20 dag groszku cukrowego, pęczek dymki, żółta papryka, mała papryczka chili, pół szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanych ziół (natki, bazylii), sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuły dzielę na różyczki. Dymkę i czosnek siekam. Paprykę i papryczkę chili oczyszczam i siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam krewetki i smażę 3 minuty. Krewetki wyjmuję, trzymam w cieple. Na patelnię wrzucam dymkę z czosnkiem, papryką i chili. Smażę 3 minuty, mieszając. Dodaję brokuły i groszek cukrowy. Smażę razem kolejne 3 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne. Podlewam białym winem, doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Zagotowuję, odstawiam z ognia. Wkładam krewetki, mieszam.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | ala |