Składniki:
Pudding:
ciemny chleb - 400 g,
białka jaj - 200 g (z 6 jajek),
cukier - 150 g,
mleko - 250 ml,
masło - do wysmarowania formy.
Sos:
śmietana 9% jogurtowa - 200 ml,
cukier - półtorej łyżki,
truskawki - kilka sztuk.
Jak przyrządzić?
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.Chleb miksujemy na gładką masę z mlekiem. Masę z chleba i mleka łączymy z ubitymi białkami.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy na nie masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż do zrumienienia na wierzchu. Śmietanę mieszamy z cukrem.Truskawki kroimy w półplasterki i mieszamy ze śmietaną, odstawiamy na kwadrans.
Potrzebne przybory:
malakser, mikser, duża miska, mniejsza miska na sos i naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Pudding podajemy po przestygnięciu. Kroimy na kawałki i polewamy sosem. Dodatkowo możemy udekorować talerz świeżą truskawką z nieoberwanymi listkami.
Uwagi:
Deser w przeciwieństwie do klasycznego puddingu zawiera minimalną ilość tłuszczu, a za to dużo białka. Jeżeli nie chcemy używać śmietany, możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym. Jeżeli chcemy, aby deser był naprawdę niskokaloryczny, cukier możemy zstąpić słodzikiem w formie sypkiej (pamiętając, że słodzika należy użyć mniej niż cukru).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | Tomek |