Składniki:
kawałek świeżego korzenia imbiru długości kciuka,
4 dymki,
2 ząbki czosnku, 4 łyżki wytrawnej wiśniówki,
2 łyżki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki oleju arachidowego,
2 sprawione pstrągi (po około 350 g),
sól
Jak przyrządzić?
Imbir obrać i drobno posiekać.Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki.Czosnek obrać i rozgnieść.Wymieszać wiśniówkę, sos sojowy, cukier, olej, imbir i czosnek.Pstrągi trzykrotnie naciąć ukośnie z jednej strony ostrym nożem.Od wewnątrz i z wierzchu oprószyć solą.Napełnić garnek wodą na wysokość palca i włożyć do niego ruszt do gotowania na parze.Ułożyć na ruszcie ryby i wlać łyżeczką w nacięcia w rybach mieszankę z wiśniówką.Ułożyć na rybach dymkę.Zagotować wodę w garnku.Przykryć i gotować 10-15 minut na średnim ogniu.
Potrzebne przybory:
odpowiedni garnek z rusztem do gotowania na parze
Jak podawać?
Potrawę podawać, w zależności od upodobań, komponując dodatki w zależnie od okazji.
Uwagi:
Przyrządzanie dania trwa około 30 minut.Mimo prostego przygotowania i krótkiego gotowania powyższa potrawa uważana jest za rarytas i smakołyk.Ryby przyrządzane w ten sposob zyskują niezwykle delikatny smak i wspaniały aromat.Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | 1 porcja = 1978 kJ/471 kcal |
Autor | Aga27 |