Pstrągi gotowane na parze z wiśniówką - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

kawałek świeżego korzenia imbiru długości kciuka,
4 dymki,
2 ząbki czosnku, 4 łyżki wytrawnej wiśniówki,
2 łyżki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki oleju arachidowego,
2 sprawione pstrągi (po około 350 g),
sól

Jak przyrządzić?

Imbir obrać i drobno posiekać.Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki.Czosnek obrać i rozgnieść.Wymieszać wiśniówkę, sos sojowy, cukier, olej, imbir i czosnek.Pstrągi trzykrotnie naciąć ukośnie z jednej strony ostrym nożem.Od wewnątrz i z wierzchu oprószyć solą.Napełnić garnek wodą na wysokość palca i włożyć do niego ruszt do gotowania na parze.Ułożyć na ruszcie ryby i wlać łyżeczką w nacięcia w rybach mieszankę z wiśniówką.Ułożyć na rybach dymkę.Zagotować wodę w garnku.Przykryć i gotować 10-15 minut na średnim ogniu.

Potrzebne przybory:

odpowiedni garnek z rusztem do gotowania na parze

Jak podawać?

Potrawę podawać, w zależności od upodobań, komponując dodatki w zależnie od okazji.

Uwagi:

Przyrządzanie dania trwa około 30 minut.Mimo prostego przygotowania i krótkiego gotowania powyższa potrawa uważana jest za rarytas i smakołyk.Ryby przyrządzane w ten sposob zyskują niezwykle delikatny smak i wspaniały aromat.Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kaloryczność1 porcja = 1978 kJ/471 kcal
AutorAga27

Pstrągi gotowane na parze z wiśniówką: Podobne przepisy

Pstrągi gotowane na parze z wiśniówką: wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, pożywnie i szybko. Dzisiaj podsyłam tobie pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, nawet dla tych najmłodszych. Pstrąg na parze Oczyszczonego pstrąga dopraw ... na parze. Obiad w 30 minut jest już ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki ... gotowane na parze nie wymagają używania ...

dawno temu

Gotowanie ziemniaków

... dostarczają nam raczej wiele zbędnych kalorii. Gotowanie ziemniaków na parze Czas przygotowania to około 15 minut. Ziemniaki należy w tym przypadku obrać i pokroić na cząstki, a następnie umieścić nad wrzącą wodą w naczyniu z dziurkami. ... ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Przepis na żeberka na parze

... Pyszne żeberka a do tego sos teriyaki, czyż to nie brzmi dobrze? Zwłaszcza dla panów, którzy zwykle nie przepadają za dietetycznym jedzeniem przygotowywanym na parze. Jeśli spróbują tego dania na pewno sami pobiegną do sklepu po parowar. Jak je ...

dawno temu

Gotowane jabłka - pyszny deser

... Jabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. ...

dawno temu

Zakochana para

... z języczkiem. Potem, gdy polubiłam swoją samotność i siebie, nic mnie nie ruszało. Nie zwracałam uwagi na zakochane pary, byłam zajęta albo swoim laptopem, albo gazetą, książką, albo przyjaciółkami ... się jednak to, że z tej tęsknoty uwielbiam ...

dawno temu

Śpiwór dla pary, z Kamasutrą

... się z własnego śpiwora i wślizgnąć do śpiwora koleżanki. Przy śpiworze Sexy Hotness, żadne kombinacje nie byłyby potrzebne. Sexy Hotness, to śpiwór przeznaczony dla par. Kupuje się dwa egzemplarze śpiworów ... zdobioną Kamasutrą oraz system ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

„Czworo do pary”, Charlie McDowell

... oryginalny tytuł) to rzecz świeża, oryginalna, przewrotna, zabawna… I piekielnie niewygodna dla recenzenta. Bo „Czworo do pary” to klasyczna kopalnia spojlerów. Poznajemy przechodzącą kryzys ... -_polski_zwiastun&autoplay=true Jeżeli już ...

dawno temu

Pary są dyskryminowane?

... Pary są przez przyjaciół-singli wysyłane do obozu dla trędowatych. Zakochanych traktuje się jak kosmitów. Brakuje wspólnego języka. Spada zainteresowanie. Może to częściowo wina par - często ... sprzeciwu: jak to, to wy nas traktujecie jak okazy ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Powiązane Tematy