Składniki:
Przyprawy: kolendra (ziarna), kminek, cynamon, kardamon, kurkuma, czosnek, imbir świeży, migdały w płatkach albo siekane.
Warzywa do smażenia: kabaczek (cukinia, jak ktoś woli), cebula, papryka (najlepiej czerwona), brokuł, 3 marchewki, rosołek warzywny, oliwa z oliwek.
Dodatki do jedzenia: pomidory, ogórek zielony, jogurt naturalny, wiórki kokosowe, chili (najlepiej świeże).
Jak przyrządzić?
Kolendrę, kminek i kardamon zmiażdżyć w moździerzu (jak nie macie, to zawinąć w ścierkę i roztłuc młotkiem), dodać kurkumę, cynamon (nie za dużo) i podsmażyć na patelni, aż zaczną mocno pachnieć, odłożyć i wystudzić.Ugotować brokuł na półmiękko, odciąć różyczki i pokroić łodygi na kawałki 2 na 2 cm. Obrać i wydrążyć kabaczek i pokroić na takie same kawałki. Cebulę posiekać, paprykę pociąć w paski dł. 4 cm, marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rosołek rozrobić w pół szklanki wrzątku, czosnek wycisnąć, a imbir zetrzeć.Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią na sekundę czosnek, potem dodać cebulę i zeszklić, dodać przyprawy razem z migdałami. Do tego dodać kabaczek i usmażyć na złoty kolor, wyjąć wszystko do miski. Bez mycia patelni dolać oliwy i podgrzać, wrzucić marchewkę i podpiec, potem dodać paprykę. To smażyć, aż warzywka będą miękkie, wtedy dodać brokuł i jeszcze chwilę smażyć. Potem dodać kabaczek, to chwilę smażyć na dużym ogniu, a potem zalać rosołkiem, zmniejszyć ogień i dusić, aż wszytko przejdzie smakiem przypraw i będzie miękkie.Podawać z ryżem (do gotującego się ryżu można dodać trochę kurkumy i kardamonu), zalewając jogurtem i surowymi pomidorami albo ogórkiem, albo wiórkami kokosowymi, albo posiekamym chili.
Uwagi:
Ja używam do tego woka, bo wszystko się w nim mieści.Ogólnie nie używam soli, więc do rosołu dodaję sos sojowy.Najostrzejszą częścią chili są pestki, sam miąższ aż tak nie pali.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | black angel |