Składniki:
świeży dorsz, cukinia, pomidory, cebula, papryka żółta i czerwona, sos sojowy, ocet winny,
cytryna, olej z pestek winogron
Jak przyrządzić?
Pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty.Jedna trzecią szklanki oleju zmieszać z 2 łyżeczkami sosu sojowego i octu winnego. Dodać 3 łyżeczki cukru oraz sól do smaku.Wymyte 3 płaty dorsza skropić sokiem z połówki cytryny.Doprawić je vegetą, pieprzem oraz przyprawą do ryby, a następnie zalać marynatą i wstawić do lodówki na 24 godz.Pokoroić w kostkę papryki oraz cukinię i dusić w jednej szklance rosołu warzywnego. Dodać 2 większe cebulki zeszklone wcześniej na patelni, a na koniec pokrojone w ćwiartki 2-3 pomidory. Równolegle wyłożyć płaty dorsza do parowaru i polać z wierzchu częścią marynaty. Parować około 20-25 minut.Dorsza podać wraz z ciepłymi duszonymi warzywami.Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 do 3 |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | KAsia |