Składniki:
0,5 kg filetów rybnych, 1 cytryna (potrzebny z niej będzie sok), marchewka, nieduży kawałek selera, koperek, łyżka masła, pieprz i sól.
Sos: szklanka bulionu warzywnego z kostki, 1 jogurt naturalny (mały), 2 łyżki suszonego estragonu, łyżeczka mąki, sok z cytryny, cukier, sól.
Jak przyrządzić?
Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z 1 cytryny. Ułożyć w parowarze, obłożyć warzywami (marchewką i selerem pokrojonymi w kostkę) i gałązkami koperku. Po wierzchu posypać wiórkami masła. Przykryć i gotować 25-30 minut.Przygotowanie sosu: Mąkę zarumienić na patelni, na oleju, często mieszając. Przestudzić, wlać 3-4 łyżki bulionu, wymieszać, wlać pozostały bulion. Przyprawić do smaku, zagotować, dodać jogurt i estragon. Wymieszać.Polać sosem rybę wyjętą z parowaru.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 180 kcal porcja |
Autor | Aneczka |