Cebulki w sosie pomidorowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

małe cebulki, przecier pomidorowy, kostka rosołku, przyprawy według upodobania, np. zioła prowansalskie,
bułka, masło extra

Jak przyrządzić?

Cebulki obieramy i kroimy na pół, gotujemy na parze lub w głębokiej patelni z grubym dnem z niewielką ilością wody, pod przykryciem dość krótko, żeby się nie rozgotowały. Następnie wykonujemy sos: mieszamy rosołek, wodę, przecier pomidorowy i przyprawy, na koniec oprószyć mąką, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek.Cebulki polewamy sosikiem i krótko dusimy.Z bułki wykonujemy grzanki: kroimy bułkę w drobną kosteczkę, dajemy masło na patelnię, uważać, żeby nie przypalić. Wrzucić grzanki i podsmażyć na złoty kolor.Danie na talerzu udekorować natką pietruszki, grzanki podawać osobno, a do picia najlepsze piwko. Smacznego!

Uwagi:

Cebulki mogą być całe, jeżeli są bardzo małe, takie właśnie najlepsze.Sosu nie robić zbyt dużo.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
AutorPecha

Cebulki w sosie pomidorowym: Podobne przepisy

Cebulki w sosie pomidorowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy