Składniki:
małe cebulki, przecier pomidorowy, kostka rosołku, przyprawy według upodobania, np. zioła prowansalskie,
bułka, masło extra
Jak przyrządzić?
Cebulki obieramy i kroimy na pół, gotujemy na parze lub w głębokiej patelni z grubym dnem z niewielką ilością wody, pod przykryciem dość krótko, żeby się nie rozgotowały. Następnie wykonujemy sos: mieszamy rosołek, wodę, przecier pomidorowy i przyprawy, na koniec oprószyć mąką, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek.Cebulki polewamy sosikiem i krótko dusimy.Z bułki wykonujemy grzanki: kroimy bułkę w drobną kosteczkę, dajemy masło na patelnię, uważać, żeby nie przypalić. Wrzucić grzanki i podsmażyć na złoty kolor.Danie na talerzu udekorować natką pietruszki, grzanki podawać osobno, a do picia najlepsze piwko. Smacznego!
Uwagi:
Cebulki mogą być całe, jeżeli są bardzo małe, takie właśnie najlepsze.Sosu nie robić zbyt dużo.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Pecha |