Cukinia po włosku

Przepis kulinarny

Składniki:

4 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, sok z 1 małej cytryny, jedna ostra papryka, 4 łyżki oliwy, natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Cukinię kroimy w kostkę (1-1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (2 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Potrzebne przybory:

patelnia, łyżka, nóż, + ewentualnie parowar

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

Uwagi:

Inny sposób przygotowania: Cukinię kroimy w plastry, gotujemy na parze w parowarze i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, natką pietruszki, czosnkiem i papryczką podsmażoną na oliwie, podgrzewamy i podajemy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt4 zł
Autormaxine

Cukinia po włosku: Podobne przepisy

Cukinia po włosku: wypróbuj również

Powiązane Tematy