Składniki:
4 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, sok z 1 małej cytryny, jedna ostra papryka, 4 łyżki oliwy, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Cukinię kroimy w kostkę (1-1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (2 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
patelnia, łyżka, nóż, + ewentualnie parowar
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Uwagi:
Inny sposób przygotowania: Cukinię kroimy w plastry, gotujemy na parze w parowarze i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, natką pietruszki, czosnkiem i papryczką podsmażoną na oliwie, podgrzewamy i podajemy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | maxine |