Składniki:
15 dag dzikiego ryżu,
4 filety z flądry,
2 łyżki soku z cytryny,
ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej bazylii,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ryż namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 2 godziny. Posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, przepołowić. Rybę z czosnkiem ugotować w parowarze lub na wkładce do gotowania na parze. Trzymać w cieple. Ryż wymieszać z bazylią, masłem i śmietaną, podgrzewać chwilkę, mieszając, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z flądrą.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 310 kcal |
Autor | Mariola |