Składniki:
ziemniaki 1,2 kg, mąka pszenna 35 dag, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajo, cebula 20 dag, bułka tarta kilka łyżek, masło do polania, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do schłodzonych ziemniaków dodać jajo, obie mąki i sól. Szybko zagnieść ciasto, tak aby składniki połączyły się ze sobą, ale nie wyrabiać. Przygotować farsz z drobno pokrojonej i zrumienionej na tłuszczu cebulki, do której po przyprawieniu solą i pieprzem dodajemy bułkę tartą. Uformować wałek z ciasta grubości około 3 cm i pokroić na kawałki grubości około 2 cm. Każdy placuszek lekko spłaszczyć i nadziewać farszem. Brzegi zlepić starannie, tak aby nadzienie się nie wydostało, i uformować kluski. Gotować 2-3 min. Podawać z surowym masłem natychmiast po ugotowaniu.
Jak podawać?
Można podawać z dowolną surówką.
Uwagi:
Jeżli zostaną, można odsmażać, też bardzo smaczne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | makub |