Składniki:
rozmrożone filety rybne lub świeże,
1 jajko,
mleko,
mąka,
sól, pieprz, przyprawa do ryby, cytryna,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Rozmrożone filety skrapaimy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilkę. Z jajka, mleka i mąki robimy ciasto podobne do naleśnikowego, ale znacznie gęstsze. Konsystencja musi być taka, żeby oblepiała rybę, a nie spływała z niej. Do ciasta dodajemy przyprawy, można dodać też pozostały sok z cytryny, a filety dodatkowo przyprawić według uznania.Obtaczamy filet w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Ja podaję z puree ziemniaczanym, ale dodaję do gotowania ziemniaków kawałek selera w korzeniu. Po ubiciu z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową smakuje super! A do tego sałata z oliwą lub surówka z kapusty kiszonej.
Uwagi:
Zrobiłam tak pierwszy raz, gdy brakło mi w domu bułki tartej. Polecam do tego świeże filety, ale filetom mrożonym (zazwyczaj kiepskiej jakości, bo po rozmrożeniu tracą dużo na wadze) podnośi walory smakowe. Ciasto można przyprawiać dowolnie i eksperymentować ze smakami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Puszka |