Składniki:
Ciasto:
½ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
2 łyżki smalcu,
2 całe jajka,
2 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka amoniaku,
¾ kg mąki,
szczypta soli,
zapach.
Masa:
5 żółtek,
1 l mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka masła,
1 cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na 5 części i rozwałkować do rozmiaru blachy (mniej więcej 20 na 30 centymetrów).Piec w nagrzanym piekarniku (pieką się dosyć szybko, do 15 minut).Upieczone placki odstawić do wystygnięcia.Następnie jeden z nich zetrzeć na tarce (na takiej jak do placków ziemniaczanych).Masa:Wszystkie składniki oprócz żółtek i cukru wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy mleko stanie się letnie, dodajemy żółtka uprzednio utarte z cukrem. Ciągle mieszamy, aż do zagotowania (Uwaga! Doprowadzić tylko do wrzenia, nie gotować).Gdy masa przestygnie i zgęstnieje, rozprowadzamy ją na dwóch plackach (jeżeli ktoś nie ma wyrobionego oka, niech wcześniej podzieli masę na 4 części). Następnie przykrywamy je pozostałymi plackami i rozprowadzamy resztę masy. Na wierzch sypiemy uprzednio starty placek. W ten sposób uzyskujemy dwa ciasta.Powinny odstać przynajmniej przez noc, aby placki przesiąkły masą.Jeżeli ktoś ma ochotę, może do jednej warstwy masy dodać kakao, ale ja wolę wersję jednokolorową.Smacznego :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Piotr |