Składniki:
Usmażone naleśniki, kostka tłustego sera białego, cukier puder, cukier waniliowy, 2 żółtka, rodzynki lub inne bakalie, czekolada, śmietana kremówka, brzoskwinie (lub inne owoce np. z puszki)
Jak przyrządzić?
Usmażyć małe naleśniki (to znaczy najlepiej na małej patelni). Ja robię ciasto ze szklanki mleka, pół szklanki wody (lub piwa - są bardziej wykwintne), szczypty soli, łyżki oleju, 2 jaj i mąki - dosypuję jej tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Naleśniki smażę na oleju. Aby pierwszy naleśnik nie przywarł do patelni, dobrze jest wysypać warstwę soli na rozgrzaną patelnię, chwilę poczekać i wysypać sól (stary babciny sposób).Nadzienie: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać zmielony ser (jeśli nie mamy tłustego twarogu - można dodać łyżkę masła). Dosypać bakalie. Małą "kapkę" nadzienia kłaść na naleśniki i składać w kopertę.
Potrzebne przybory:
Patelnia, mikser lub trzepaczka
Jak podawać?
Na deserowym talerzu, z sosem, owocami, śmietaną, można posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Naleśniki można też nadziewać gęstym budyniem o dowolnym smaku. Cała finezja polega na podaniu. Ja naleśniki przesmażam, jeszcze ciepłe polewam rozpuszczoną czekoladą (lub sosem czekoladowym), wokół układam kawałki brzoskwiń i obok stawiam miskę z ubitą śmietaną. Znakomity deser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio wysoka |
Autor | Makucha |