Składniki:
700 g chudej wołowiny lub cielęciny,
150 ml wody,
sól do smaku,
2 goździki,
1 cebula,
pół pęczka pietruszki,
niwielki por,
gałązka rozmarynu,
2 średnie marchewki,
liść laurowy,
3-5 ziarnkek pieprzu,
3-5 ziarnkek ziela angielskiego.
Sos:
200 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki tartego chrzanu (może być więcej, bo ok. 4, jeśli bierzemy chrzan ze słoiczka),
sól do smaku,
odrobina granulowanego czosnku,
2 średnie jabłka.
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, wetknąć w nią liść laurowy i goździki. Umieścić ją w garnku z zimną wodą. Usunąć brzydkie liście pora, oczyścić go, po czym przekroić wzdłuż, umyć i pokroić na spore kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać gałązkę rozmarynu, marchewki (w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki), pieprz, ziele angielskie i pietruszkę. Powoli zagotować i osolić do smaku. Wypłukać mięso w zimnej wodzie, włożyć je do wrzącego wywaru i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny.By zrobić sos, należy wymieszać jogurt z solą, czosnkiem, chrzanem i sokiem cytrynowym na gładki, gęsty sos. Jabłka należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Sos dokładnie wymieszać, dodać trochę posiekanej natki pietruszki i przełożyć do sosjerki.Ugotowane mięso pokroić w ok. 1,5-cm plastry i ułożyć na półmisku. Podawać z sosem jabłkowo-chrzanowym.
Jak podawać?
Można podawać z ugotowanymi brokułami lub kalafiorem - oba warzywa dobrze komponują się zarówno z sosem, jak i z mięsem.
Uwagi:
Potrawa dla 3-4 osób.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska/średnia |
Autor | M-ka |