Składniki:
- oliwa z oliwek
- czosnek
- cebula
- mieso różnego rodzaju, najlepiej: np. 2 udka z - kurczaka, około 60 dag wieprzowego i tyle samo wołowego
- 2 puszki pomidorów bez skórek
- białe wytrawne wino
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- łodyga selera naciowego 1 szt.
- kostka rosołowa 1 szt.
- bazylia 2-3 listki
- pieprz
- sól
Jak przyrządzić?
Wlać oliwę do garnka i wrzucić połowę cebuli. Poczekac chwile i wyjąć ja zanim się zrumieni, to samo zrobic z czosnkiem. Następnie marchewkę, pietruszkę i selera bardzo drobno pokroić i wrzucić na olej, potem dodać mięso (musi się troche podsmażyć), dodać pół do szklanki wina, podusić około 20 minut, następnie dodać pomidory (obie puszki), wrzucić kostkę rosołową.- Przykręcic gaz na mały, przykryć pokrywką i gotować nawet dwie godziny aż się zredukuje sos. Cały czas kontrolować, dolewać wina jeżeli mięso nie jest mieciutkie. Na końcu doprawić solą, pieprzem, bazylią.
Jak podawać?
Oddzielić sos od mięsa i wymieszać z makaronem, np. muszle położyc pięknie na talerzyk, obok mięsko. Pasuje do tego sałatka, najlepiej włoska(rzymska): zielona sałata, pomidory, oliwa, ocet balsamiczny, marchew, bazylia, cebula biała, sól.
Gotowe, pycha, polecam.
Uwagi:
Uwaga na mięso drobiowe: można je dodać później, ponieważ nie wymaga długiego gotowania i moze się rozlecieć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | tami |