Składniki:
1. 3 litry soku pomidorowego z kartonu. W zaleznosci od smaku mozna wybrać dostepne na rynku soki. Klasyczne, z tabasko lub chilli.
2. 4 duże cebule.
3. ok. 400 - 500 dag mięsa mielonego
4. ok. 200 dag ryżu
5. przyprawy do smaku... sól, pieprz...
6. olej lub oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w średniej wielkosci kostkę i wrzucamy do rozgrzanej oliwy. Mieszając czekamy, aż cebula się zeszkli i dodajemy ryż. Smażymy kilka jinut (ok. 3 do 4) i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż mięso zmieni kolor na jednolicie jasny i wlewamy sok pomidorowy. Gotujemy ok. 15 - 20 min. ( w zależnosci od gatunku ryżu).Po zagotowaniu doprawiamy przyprawami i (jak ktoś lubi) podajemy z kleksem śmietany na talerze.
Uwagi:
Ja posypuje jeszcze świeżą posiekana bazylią.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dla 4 osób na 3 dni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Janusz |