Sk艂adniki:
- 8 udek kurczaka,
- 4 srednie cebule,
- 8 zabkow czosnku,
- oliwa z 1. tloczenia,
- sol,
- pieprz,
- ziola prowansalskie,
- pikantna przyprawa do shoarmy (dostepna chyba juz wszedzie,
- majeranek albo przyprawa wloska z majerankiem.
Na puree ziemniaczane:
- ziemniaki,
- kostka rosolowa,
- chuda i niekwasna smietana,
- maslo (proporcje wg uznania)
Jak przyrz膮dzi膰?
Skrzydelka myjemy pod chlodna woda, wycieramy papierowym recznikiem. Do miski wlewamy sporo oliwy i wsypujemy spore ilosci po kazdej z przypraw, ja zawsze dodaje bardzo duzo ziol prowansalskich i pieprzu ale tu inwencja zalezy od gustu biesiadnikow. Do pomieszanej marynaty wrzucamy udka i dokladnie obracamy w przyprawionym plynie, zostawiamy. Cebule obieramy i kroimy w nieniutkie krazki, czosnek w plasterki. Do naczynia zaroodpornego wkladamy udka, jedno obok drugiego, zalewamy pozostala marynata a na dno naczynia wlewamy ok pol szklanki wody. Wkladamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki uzywajac zamiast soli - kostki rosolowej, do odcedzonych ziemniakow dodajemy maslo i smietane, ja na 1 kg kartofli dale duza lyzke masla i 2 lyzki smietany, po czym tluczemy na gladko.
Po 30 minutach pieczenia udek odwracamy je na 2. strone. Jak brakuje wody, troszke dolewamy i kladziemy dookola krazki cebili, po czym dusimy kolejne pol godziny, jak udka sa duze to dluzej :)
Potrzebne przybory:
plaskie naczynie zaroodporne, widelec, miska, piekarnik, plyn do mycia naczyn po:)
Jak podawa膰?
Podawac zwyczajnie z puree i (jak mamy kawalek czegos cielonego czy czerwonego) to ze zwykla salatka, takie kurczaki je sie przewaznie palcami, wtedy serio lepiej smakuja.
Uwagi:
W ramach wariacji do pieczacej sie potrawy mozna dodac fasolke szparagowa, pieczarki, kawaleczki marchwii, trzeba pamietac, by naczynie nie bylo przykryte, to jest potrawa pieczona na chrupko a nie duszona. Oszczednie z woda!!!
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | Martana |