Sk艂adniki:
- 8 kromek przennego chleba tostowego,
- 4 male jajka,
- 8 plastrow sera topionego lub zwyklego (najlepiej cheddara)
- 8 plastrow wedzonej wedliny (najlepszy jest chudziutenki bekon)
- maslo do smazenia, sporo
- sol, pieprz, ziola prowansalskie lub bazylia i oregano
Jak przyrz膮dzi膰?
Jajka rozklocamy w glebokim talerzu, dodajemy pieprz, wloskie ziola i odrobinke soli, nastepnie kromki chleba zanurzamy w masie jajowej. Jesli chcemy, by cale pieczywo bylo pelne jajek :) trzymamy kazda kromke ok. 15 sekund w jaju, jak chcemy mniej masy, wystarczy sekunda moczenia. Na duzej patelni roztapiamy maslo, nie zalujemy i na mocno rozgrzany tluszcz kladziemy grzanki. Smazymy na niewielkim ogniu az od spodu sie ladnie zrumienia i beda chrupiace, przekladamy na druga strone a na przyrumienionej kladziemy po plastrze sera i wedliny. Smazymy jeszcze troche i podajemy od razu!
Potrzebne przybory:
patelnia, glegboki talerz, widelec do przekladania.
Jak podawa膰?
Sama w sobie jest pycha ale ja zawsze klade wiedenki na umytych i dokladnie wysuszonych lisciach salaty lodowej, kolorystycznie i smakowo pycha!
Uwagi:
Trzeba pamietac, by podawac zawsze swieze i gorace grzanki, zimne smakuja jak sparciala podeszwa, nawet gdy sa z dobrych skladnikow. Nie pytajcie mnie czemu tak jest, bo nie mam pojecia :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Martana |