Poglądy na temat - co jest barszczem, a co żurkiem są bardzo zróżnicowane.Prawdopodobnie w dużym stopniu zależy to od regionalnych tradycji. Dla mnie osobiście:żurek jest postny z dodatkiem jajka i/lub okraszonych ziemniaków. Biały barszcz zaś gotowanyobowiązkowo na białej kiełbasie z wkładem wędzonego boczku i suszonych grzybów. Podaję Wamswoją wersję barszczu białego.
Składniki:
- 1 butelka gotowego zakwasu (ambitni robią go sami w domu),
- 1 1/2 litry wywaru jarzynowego lub wody,
- 4 kawałki białej kiełbasy,
- 1/4 kg wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 4 jajka,
- śmietana 22%,
- 2 grzybki suszone,
- sól, pieprz, liść laurowy,
- majeranek.
Jak przyrządzić?
1) Do garnka z wywarem (wodą) wkładamy suszone grzyby, 2 białe kiełbasy i kawałekwędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy. Gotujemy 20-30 min. Po tym czasie kiełbasęi boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.
2) Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek. Dobrzepodduszone, ale nie przyrumienione wrzucamy do garnka. Do tak przygotowanegosmaku wlewamy zakwas bez szumów, które zwykle zalegają na dnie butelki.
3) Na patelni dusimy przez chwilę, a następnie przysmażamy pozostałe 2 kawałki kiełbasy.Gdy są niemal gotowe dodajemy połowę drobno pokrojonego boczku. Całość przyrumieniamy.Wykładamy na talerz.
4) Wrzucamy majeranek. Odstawiamy zupę z ognia i wlewamy śmietanę. Do kubka wlewamykilka łyżek zupy, dokładamy śmietanę i mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą.
5) Sprawdzamy oczywiście kwintesencję smaku i doprawiamy w miarę swych upodobań.
6) Wyjętą z zupy kiełbasę i boczek kroimy na niezbyt duże kawałki, tak by swobodniemieściły się na łyżce od zupy. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ósemki.
Jak podawać?
Wkładamy do wazy wszystkie ingrediencje (pokrojony boczek, kiełbasę, jajka). Zalewamy gorącą zupą i podajemy na stół.
Można podać barszcz oddzielnie, a na miskach umieścić jajka i wędliny. Każdy nakłada na talerz wybraneilości i rodzaje. Następnie uzupełnia zupą. Tak najczęściej podaje się biały barszcz podczas wielkanocnego śniadania.
Uwagi:
Do barszczu możemy dodać różne wędliny: szynkę, wszelkie pieczone mięsa, zwykłą kiełbasę. Oczywiście pokrojone na drobne kawałki. Jeśli przygotowaliśmy pieczoną białą kiełbasę możemy opuścić pkt nr 3.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |