Składniki:
Składniki:
- paczka makaronu włoskiego (koniecznie importowany)
- jeden średni brokuł
- kostka sera żółtego
- jeden ząbek czosnku
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- odrobina wegety
- oregano
Jak przyrządzić?
Gotujemy brokuła, gdy będzie już miękki,wyciągamy go z wody na talerz. Wody NIE WYLEWAMY! Następnie w tej samej wodzie gotujemy makaron. Gdy makaron jest już gotowy,odcedzamy go. Następnie kroimy czosnek w malutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor, byle nie za długo, bo wtedy czosnek będzie miał gorzki smak. Do czosnku dodajemy makaron i brokuły, posypujemy solą, pieprzem, wegetą, oregano i listkami bazylii, mieszamy. Na koniec wszytsko posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy pokrywką. Gdy ser się stopi, ściągamy patelnię z ognia i rozkładamy na talerzach.
Potrzebne przybory:
Potrzebna jest dość głęboka patelnia, gdyż makaron z brokułem mieszamy podczas smażenia.
Jak podawać?
Natychmiast po ugotowaniu,ale jest także bardzo smaczna na drugi dzień. Niestety nigdy nie mogę się powstrzymać i zjadam całość pierwszego dnia.
Uwagi:
Potrawa pochodzi z miasteczka Teramo na północy Włoch. Łatwo ją przyrządzić i jest naprawdę, wbrew swojej prostocie, bardzo smaczna. Polecam gdy nie chcecie tracić zbyt wiele czasu na gotowanie :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Katy |