Sk艂adniki:
- 350 g filetow z dorsza, obranych ze skory i pokrojonych w kostke
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzki zwyklej maki
- 1 lyzeczka proszku curry
- 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 lyzka oleju
- 25 g prazonych na sucho orzeszkow ziemnych
- 300 ml bulionu rybnego
- 2 plastry swiezego ananasa lub z puszki
Do przybrania:
krazki cebuli, zanurzone w mleku i oproszone zwykla maka, a potem obsmazone
Do podania: gotowany ryz
Jak przyrz膮dzi膰?
Rybe skropic polowa soku z cytryny i na 10 minut odstawic na bok. W tym czasie w osobnym naczyniu zmieszac make, curry, imbir i sol. W patelni teflonowej, na tyle duzej, aby rybe mozna bylo ulozyc w pojednyczej warstwie, rozgrzac olej. Nastepnie rybe obtoczyc w mieszaninie macznej i smazyc okolo 3 minut, raz obracac. Ryba jest gotowa, jesli przy sprawdzeniu latwo da sie ja rozdzielac widelcem. Wylozyc ja z patelni i trzymac w cieple. Reszte maki z przyprawami wsypac do patelni i podsmazyc delikatnie przez minute, dodac orzeszki, polac pozostalym sokiem z cytryny i wlac bulion rybny. Wlozyc rybe i cwiartki ananasa i przez 5 minut podgrzac. Wylozyc do ogrzanej saleterki i przybrac cebula. Podawac na goraco z ryzem! Voila! :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | Margot |