Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki pęczaku
- 1 por
- 2 marchewki
- cebula
- 1 szklanka gotowanej fasoli 'jaś' (lub puszka fasoli białej lub czerwonej)
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- garść suszonych grzybów
- olej słonecznikowy
- koperek, sól, cukier, pieprz
Jak przyrządzić?
1) Pokrojoną cebulę i pora zeszlić na oleju
2) Dodac pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki
3) Gdy pieczarki puszczą sos, dodać pokruszone suszone grzyby
4) Wlać wodę lub bulion
5) Dodać posiekany czosnek
6) Gotować aż grzyby będą miękkie
7) Dodać umyty pęczak
8) Gotować aż pęczak zmięknie (według przepisu na opakowaniu)
9) Dodać śmietanę i fasolę, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, dodać koperek, wymieszać
10) Zostawic pod przykryciem (ale juz nie na ogniu) na 15 minut
Potrzebne przybory:
na pewno 1 duży garnek, deska do krojenia i nóż
Jak podawać?
najlepiej w głębokich kamionkowych talerzach i z drewnianą łyżką ;)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | cherryvamp |