Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
Warstwa jabłkowa:
- duży słoik musu jabłkowego
- cukier do smaku
- opakowanie dowolnej galaretki
Warstwa serowa:
- 25 dag zmielonego serka (taki jak do sernika)
- 25 dag masła
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać na koniec dodać ocet i jeszcze raz wymieszać.Przełożyć do prostokątnej blaczy wysmarowanej tłuszczem Piec w temp. 180 C przez ok 20 min.
Warstwa jabłkowa:
Mus podgrzać dodać galaretke w proszku dokładnie wymieszać jeśli trzeba dosłodzić.Odstawić żeby wystygło.
Warstwa serowa:
Masło utrzeć z cukrami dodawać serek dokładnie utrzeć.
Biszkopt przekroić na 2 części.
Na dolna warstwe biszkoptu położyć wystudzone ęstniejące jabłka na to warstwe serową i przekryć biszkoptem.
SMACZNEGO
Jak podawać?
Z kawusią czarną lub z mleczkiem :-))))))))))))
Uwagi:
Wierzch ciasta najlepiej polukrować. Świetnie smakuje lukier z aromatem śmietankowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Żaba |