Strudel jablkowy - Przepis

Przepis kulinarny

Sk艂adniki:

- 5 dag rodzynek
- 3 lyzki rumu
- 1 jajko
- 12 lyzki oleju
- szczypta soli
- 8 dag masla
- 1/8 l wody
- 3 dag tartej bulki
- 5 kwasnych jablek
- sok z 1/2 cytryny
- 5 dag cukru
- troche cynamonu
- bulka tarta do posypania ciasta

Jak przyrz膮dzi膰?

1) Rodzynki namoczyc w rumie. Make, jajka i sol wyrobic z olejem i 1/8 l wody. Przykryc, odstawic na 30 min. Stopic 3 dag masla, zarumienic na nim bulke tarta. Jablka obrac, pokroic w plasterki, skropic sokiem z cytryny, dodac bulke i rodzynki.

2) Reszte masla stopic. Polowe ciasta rozwalkowac na posypanej maska sciereczce (reszte ciasta mozna zamrozic na nastepny strudel). Placek rozciagnac dlonmi tak, by byl bardzo cienki; posmarowac polowa stopionego masla.

3) Ciasto posypac bulka (zeby nie przesiaklo sokiem z jablek), oblozyc jablkami, posypac 5 dag cukru i cynamonem, zwinac w rulon. Posmarowac reszta masla, piec 20 min na pergaminie w temp. 225 stopni.

Do jablek dowolnie mozna dodac strata skorke z cytryny, orzechy laskowe itd.

0.00
0 g艂os贸w
Dane szczeg贸艂owe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudno艣膰prosty
Autor Margot

Strudel jablkowy: Podobne przepisy

Strudel jablkowy: wypr贸buj r贸wnie偶

艢ledzie po 偶ydowsku

... znanych potraw koszernychzaliczy膰 natomiast trzeba: strudel, mac臋, cha艂k臋, barszcz czerwony albo faszerowane papryki. Jednym z najcz臋艣ciej przyrz膮dzanych w Polsce da艅 s膮 艣ledzie po 偶ydowsku. Okazuje ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... po 偶ydowsku, pulpety rybne, 艣liwowica, cha艂ka, maca, sa艂atka galicyjska i pasta z w膮tr贸bek, podczas gdy w kuchni austriackiej do艣膰 powszechny jest strudel. Kolejnym daniem kuchni 偶ydowskiej ...

dawno temu

Powi膮zane Tematy