Sk艂adniki:
- 5 dag rodzynek
- 3 lyzki rumu
- 1 jajko
- 12 lyzki oleju
- szczypta soli
- 8 dag masla
- 1/8 l wody
- 3 dag tartej bulki
- 5 kwasnych jablek
- sok z 1/2 cytryny
- 5 dag cukru
- troche cynamonu
- bulka tarta do posypania ciasta
Jak przyrz膮dzi膰?
1) Rodzynki namoczyc w rumie. Make, jajka i sol wyrobic z olejem i 1/8 l wody. Przykryc, odstawic na 30 min. Stopic 3 dag masla, zarumienic na nim bulke tarta. Jablka obrac, pokroic w plasterki, skropic sokiem z cytryny, dodac bulke i rodzynki.
2) Reszte masla stopic. Polowe ciasta rozwalkowac na posypanej maska sciereczce (reszte ciasta mozna zamrozic na nastepny strudel). Placek rozciagnac dlonmi tak, by byl bardzo cienki; posmarowac polowa stopionego masla.
3) Ciasto posypac bulka (zeby nie przesiaklo sokiem z jablek), oblozyc jablkami, posypac 5 dag cukru i cynamonem, zwinac w rulon. Posmarowac reszta masla, piec 20 min na pergaminie w temp. 225 stopni.
Do jablek dowolnie mozna dodac strata skorke z cytryny, orzechy laskowe itd.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Margot |