Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 3 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
- 1 opakowanie płatków z migdałów
- 1/4 k. masła
- kilka kropli Tabasco
- sól, pieprz, Vegeta
- łyżka mąki
Jak przyrządzić?
Filety /nie rozbijać/ usmażyć na maśle z obydwu stron na rumiano,przełożyć do rondla, na tej samej patelni uprażyć płatki z migdałów /uwaga! szybko się przypalają/, dodać do filetów, sól, pieprz i Vegetę wg uznania, zalać sokiem z pomarańczy dodać kilka kropli Tabasco - nie przesadzić bo nie da się zjeść. Po ok. 30 min duszenia na małym ogniu zagęścić mąką wymieszaną z wodą, można dodać odrobinę śmietanki.
Jak podawać?
Podawać z ryżem, i np. surówką z trzech "kolorów" papryk pokrojonych w grubszą kostkę z cebulą w krążki i sosem vinegret.
Uwagi:
Dostałam ten przepis ze słonecznej Californii, jest naprawdę super!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Ewa |