Składniki:
puszka pomidorów (im słodsze tym lepiej),
mała cebula,
2 ząbki czosnki,
smietana (polecam 18% z Piątnicy bo jest najsłodsza),
oliwa z oliwek (ew. zwykła),
sól,
pieprz,
bazylia,
parmezan (niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Cebulę siekamy w drobna kostkę i szklimy na patelni, pod koniec dodajemy posiekany czosnek i chwile podsmazamy. Przekładamy do rondelka i dodajemy pomidory (ja rozgniatam je w garnku drewniana łyżką, mozna pokroic, lecz nie za drobno). Dusimy az zgęstnieje. Dośc mocno przyprawiamy (jesli używamy swieżej bazylii i swieżo mielonego pieprzu to na końcu, jeśli nie to na początku gotowania), solimy. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty wyłączamy palnik i zaprawiamy trzema łyżeczkami śmietany, dokładnie mieszamy. Mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem (choc bez niego tez smakuje świetnie). Smacznego :)
Uwagi:
Gdy przyrządzam ten sos swoim znajomym często mówią ze nie spodziewali sie ze właśnie tak to smakuje, nie wiem czemu :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Marek |