Składniki:
Przygotować:
2 szklanki marchwi startej na papkę (bez odciskania soku), 5 żółtek i 5 białek,
1,5 szklanki cukru-pudru, 2 szklanki mąki tortowej, szklanka oleju, po czubatej łyżeczce: proszek do pieczenia i soda, po dwie łyżeczki: kakao i cynamon.
Potrzebujemy tortownicę lub blaszkę, tłuszcz i bułkę tartą.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotować tortownicę: natrzeć ją tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przygotowujemy piekarnik (jesli długo się rozgrzewa to można go włączyć już teraz).Ubić pianę z białek. W innym, większym naczyniu utrzeć mikserem żółtka z cukrem-pudrem (może być zwykły zamiast pudru ale wtedy trzeba dłużej ucierać). Dodać pianę z białek i wymieszać. Następnie dodajemy na przemian po trochu 2 szklanki mąki i szklankę oleju. Następnie dodajemy czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i czubatą łyżeczkę sody, 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki kakao. Na końcu startą na papkę marchewkę. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na średnią temperaturę i pieczemy około 45-50 minut (a jeśli macie piekarnik elektryczny to nawet 1 godzinę).
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
Jeszcze lepsze jest z polewą czekoladową.
Uwagi:
Najlepiej po 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest gotowe drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy (najwyżej lekko tłusty) i nie jest oklejony surowym ciastem, to znaczy, że ciasto jest gotowe.Utrzymuje świeżość przez min. tydzień (ale itak zjadane jest odrazu).Ciasto jest przepyszne, inne niż wszystkie.Jest to przepis mojego taty, który jest z zawodu cukiernikiem. Ten przepis zawsze mi wychodzi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12-16 |
Kaloryczność | coś za coś! |
Autor | poziomka |