Składniki:
- 4 większe śledzie
- 1 duży burak lub 2 małe
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 4 jajka
- duża cebula (najlepiej czerwona)
- 3 lub 4 kiszone ogórki
- żółty ser (ilość wg uznania)
- majonez
- sól, pieprz czarny i biały
Jak przyrządzić?
Buraki, ziemniaki, marchewkę gotujemy w "mundurkach". Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy w paski. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, marchewke i potarkowane buraki. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojone jaja. Ser żółty tarkujemy i posypujemy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem (nie żałujmy sobie pieprzu bo dzięki niemu potrawa zyskuje jeszcze lepszy smak). Dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę możemy posmarować cienka warstwą majonezu i na wierzch posypać potarkowany żółty ser. Sałatka jest naprawdę pyszna! Polecam.
Jak podawać?
Kto jak lubi..:)
Uwagi:
Śledzie będą jeszcze lepsze jeśli na noc włożymy je do lodówki obłożone dużą ilością cebuli, tylko należy pamiętać żeby tej cebuli do sałatki nie dodawać bo nie bardzo sie nadaje. Do sałatki dodajemy świeżą cebule.
Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sylwiak |