Składniki:
1 średnia cebula (albo 2 małe ;]),
2 średnie jabłka (albo 3 mniejsze ;]),
1/2 kostki rosołowej,
ząbek czosnku,
trochę mąki,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Posiekać cebulkę dość drobno, zeszklić. Obrać jabłka ze skórki, usunąć środki, pokroić w dość drobną kostkę. Wrzucić do zeszklonej cebulki.
Odczekać parę minut aż jabłka puszczą nieco soku. Dolać ok szklankę wrzątku i wrzucić pół kostki rosołowej. Przykryć pokrywką (albo pokryć przykrywką jak kto woli ;] ) i dusić ok. 15 minut, uzupełniając płyny jeśli trzeba (cała woda nie ma prawa zniknąć). W międzyczasie zawsze dodaję zmiażdżony ząbek czosnku, ale jak ktoś nie lubi to ma prawo nie dać... Podczas duszenia masa jabłkowa (jabłeczna? ;]) powinna się rozpaść; im drobniej posiekaliśmy jabłka tym szybciej to się stanie... Jakby się za wolno rozpadała można jej w tym pomóc widelcem, nie jest to zabronione ;]... Na koniec: - zagęścić przy pomocy mąki - posolić, (chyba że ktoś solił już wcześniej) - popieprzyć (ja zawsze daje tu duuużo pieprzu, ale nie każdy lubi pikantnie)THe End.
Jak podawać?
jakkolwiek... ;]
Koszt Potrawy:
to zależy czy kupimy jabłka i cebule czy 'pożyczymy' z warzywniaka ;]
Uwagi:
nie podałem czy kostka rosołowa ma być z kury czy z wołu ;]
zazwyczaj uzależniałem to od tego na jakim mięsie sos ma się znaleźć.
Jabłka nie muszą być supersłodkie!
(co nie znaczy że nie mogą...)
Zachęcam do experymentów :]
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 22 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Starvin' Marvin |