Składniki:
na ciasto:
4 żółtka, 60 g cukru, 3 białka, 40g mąki, 10g m. ziemniaczanej, 15g kakao.
Na krem maślany:
1/2 lit.mleka, 60g cukru, 1 torebka budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 300g masła, 20g Amaretto, 80g konfitury wiśniowej.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z połową cukru na pulchną masę ,białka ubić z resztą cukru i wmieszać do żółtek, dodać mąke + mąkę ziemniaczaną + kakao i razem całość starannie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać powierzchnię - piec ok. 10 min. Po upieczeniu i ostygnięciu ściągnąć papier, pokrajać na 3 pasy szer. 10 cm. Zagotować mleko z cukrem dadać budyń rozrobiony w małej ilości zimnego mleka mieszając zagotować - gotowy budyń wlewamy do miski i oprószamy cukrem pudrem (nie powstanie skorupka), wstawiamy do lodówki zeby dobrze ostygł. Masło utrzeć na pulchną masę i dodawać zimny budyń. Pasy biszkoptu nasączamy Amaretto + woda ok. 40 g, można też dodać trochę cukru. Pierwszy pas posmarować połową konfitury i kremem przykryć drugim pasem i zrobić to samo, wierzch trzeciego pasa i boki posmarować resztą kremu.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia (moja ma ok. 30 cm szer. i 45 dł.), pergamin, mikser, miska itd.
Uwagi:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, nagrzać piekarnik do temp. 200stopni.
Amaretto - likier migdałowy
Ciasto mozna na końcu obsypać czekoladą, migdałami itd.
Po upieczeniu ciasto wyrzucić na sciereczkę spodem do góry i przykryć je wilgotną ściereczką-lepiej oderwać wtedy papier
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 10 |
Autor | emigrantka |