Sk艂adniki:
Gulasz:
1 kg wolowiny, 2-3 czerwone papryki, pol puszki pomidorow, 2 cebule, 3 zabki czosnku, kostka rosolowa, lisc laurowy x2, 3 ziarenka ziela angielskiego, lyzeczka cynamonu, lyzeczka majeranku, lyzka smietany, natka
Maslo czosnkowe:
maslo, czosnek, papryka slodka, sol+-12 bulek
Jak przyrz膮dzi膰?
Gulasz:
Oplukane, osuszone mieso, pokroic w slupki/kostke, posiekac cebule i czosnek, przesmazyc wszystko na oleju/smalcu. Podlac woda (ok.0,5l), wrzucic kostke rosolowa, pokrojona drobno papryke, lisc laurowy, ziele angielskie. Po jakiejs godzinie dodac pomidoro, majeran i meczyc calosc kolejne pol godziny az mieso bedzie mientkie. Na samym koncu lyzeczka cynamonu, natka i ewentualnie lyzka smietany.
Maslo czosnkowe:
Proporcje dowolne: wycisnac czosen i utrzec na mase z reszta skladowych.
Finisz:
Buly trepanowac pozbawiajac dekli, usunac miazsz. Nadziewac gulaszem (cieplym, zimnym - obojetnie), przykryc deklami, wysmarowac sowicie maslem czosnkowym i do piekara na 180-200 stopni. Trzymac z 10-15 min az buly beda chrupiace. Wyjac, posypac natka, rozdac ogory kiszone, konsumowac.
Uwagi:
Klasyczne duze bulki z gruba skorka, bez pogarszaczy, sa najlepsze - nie ciekna. Grahamki tez dobre.
Wypas na imprezke - mozna przygotowac duzo wczeniej, potem tylko nadziac, zapiec i po paru minutach zapodawac. Git.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 6 |
Autor | wazon |