Bigos myśliwski - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 kg kapusty słodkiej, 1 kg mięsa z dziczyzny, mogą być ścinki z jelenia, 30 g suszonych borowików lub innych grzybów, 3 średnie marchwie, 1 cebula, papryka mielona, pieprz, sól, 1 łyżka cukru, 0,5 litra oleju, przecier pomidorowy.

Jak przyrządzić?

Szatkujemy kapustę. Każdy wie, jak robi się bigos, opiszę tylko ważniejsze czynności. Najlepiej kilkakrotnie zagotować i odstawić mięso pokrojone w kostkę lub w paski - nieważne, i tak ma się rozpuścić na włókna. Dodajemy olej, by bigos nie był suchy, cebulę i marchew trzemy na tarce i dodajemy przy ostatnim zagotowaniu, przyprawy do smaku.

Jak podawać?

Obok dania utrzeć jabłko.

Uwagi:

Ugotowaną kapustę można przysmażyć na patelni, by osiągnąć posmak pieczonej suchej kapusty.Można dodać upieczony wędzony boczek pokrojony w kostkę, sam smak to poezja.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Porcjekilkanaście
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt60 zł
AutorJoker

Bigos myśliwski: Podobne przepisy

Bigos myśliwski: wypróbuj również

Powiązane Tematy