Składniki:
3 kg kapusty słodkiej, 1 kg mięsa z dziczyzny, mogą być ścinki z jelenia, 30 g suszonych borowików lub innych grzybów, 3 średnie marchwie, 1 cebula, papryka mielona, pieprz, sól, 1 łyżka cukru, 0,5 litra oleju, przecier pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Szatkujemy kapustę. Każdy wie, jak robi się bigos, opiszę tylko ważniejsze czynności. Najlepiej kilkakrotnie zagotować i odstawić mięso pokrojone w kostkę lub w paski - nieważne, i tak ma się rozpuścić na włókna. Dodajemy olej, by bigos nie był suchy, cebulę i marchew trzemy na tarce i dodajemy przy ostatnim zagotowaniu, przyprawy do smaku.
Jak podawać?
Obok dania utrzeć jabłko.
Uwagi:
Ugotowaną kapustę można przysmażyć na patelni, by osiągnąć posmak pieczonej suchej kapusty.Można dodać upieczony wędzony boczek pokrojony w kostkę, sam smak to poezja.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | kilkanaście |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 60 zł |
Autor | Joker |