Bigos myśliwski - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 kg kapusty słodkiej, 1 kg mięsa z dziczyzny, mogą być ścinki z jelenia, 30 g suszonych borowików lub innych grzybów, 3 średnie marchwie, 1 cebula, papryka mielona, pieprz, sól, 1 łyżka cukru, 0,5 litra oleju, przecier pomidorowy.

Jak przyrządzić?

Szatkujemy kapustę. Każdy wie, jak robi się bigos, opiszę tylko ważniejsze czynności. Najlepiej kilkakrotnie zagotować i odstawić mięso pokrojone w kostkę lub w paski - nieważne, i tak ma się rozpuścić na włókna. Dodajemy olej, by bigos nie był suchy, cebulę i marchew trzemy na tarce i dodajemy przy ostatnim zagotowaniu, przyprawy do smaku.

Jak podawać?

Obok dania utrzeć jabłko.

Uwagi:

Ugotowaną kapustę można przysmażyć na patelni, by osiągnąć posmak pieczonej suchej kapusty.Można dodać upieczony wędzony boczek pokrojony w kostkę, sam smak to poezja.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Porcjekilkanaście
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt60 zł
AutorJoker

Bigos myśliwski: Podobne przepisy

Bigos myśliwski: wypróbuj również

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... się do tego, że kiedy zajdzie konieczność jej przyrządzenie, nie będziemy wiedzieli, w jaki sposób ją doprawić, by cieszyła nasze podniebienia wykwintnym smakiem. Kuchnia myśliwskaKuchnia myśliwska ... , suszone śliwki i wino stanowią nieodzowny ...

dawno temu

Runął mój fortepian!

... , miłośnika, fachowca, prezentera… Do teraz. Z przykrością obejrzałam wspomnieniowy, ale w miarę świeży i niestety szczery reportaż o naszym kochanym telewizyjnym staruszku z uzębieniem bobra. Sumińscy to po prostu ordynarny klan myśliwski! A ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

Safari - to znaczy podróż

... podróży aniołku. Safari w języku suahili oznacza: podróż, wyprawę, ekspedycję, grupę ludzi podróżujących razem; safari zatem to nie tylko wyprawa myśliwska, wojenna lub z aparatem – ta ostatnia najbardziej teraz popularna, ale wszelkie formy ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Zupa jabłkowa

... nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak ...

dawno temu

Grzane piwo

... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz bigos. Okazuje się bowiem, że potrawy te świetnie zaspokajają nasze wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a przy tym dostarczają wielu witamin ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina ...

dawno temu

Powiązane Tematy