Składniki:
1 grejpfrut żółty, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 opakowanie galaretki cytrynowej.
Jak przyrządzić?
Cytrusy umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem. Do garnka wlać 1 szkl. wody, zagotować i włożyć cytrusy (grejpfrut przekroić na połówki). Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie owoce rozdrobnić malakserem, galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i połączyć z miksem cytrusowym. Pozostawić do zastygnięcia.
Potrzebne przybory:
garnek nierdzewny, malakser, ewentualnie szatkownica ręczna
Jak podawać?
Galaretkę podać w misce lub wlać do małych naczyń (filiżanek). Podawać jako dodatek do zimnych mięs drobiowych lub ryb. Dobrze też komponuje się z gotowanym schabem na zimno.
Uwagi:
Dusić w garnku ze stali nierdzewnej. Cytrusów nie należy rozdrabniać zbyt mocno. Można użyć szatkownicy ręcznej. W miarę możliwości wybrać pestki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Krzysztof |