Kluski z płatków owsianych

Przepis kulinarny

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych, szklanka wody, szklanka mleka, łyżka oleju, 2 jajka, 3/4 szklanki mąki krupczatki, sól.

Jak przyrządzić?

Płatki owsiane zalać szklanką wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia (ok. 20 min). Zagotować mleko, dodać łyżkę oleju i płatki i podgotować na gęstą papkę, mieszając cały czas. Do lekko przestudzonej papki dodać jajka, mąkę i wymieszać na puszystą masę. Zagotować osoloną wodę, łyżką formować kluski, wrzucać na wrzątek, zamieszać i wyławiać po wypłynięciu, po czym przelać zimną wodą.

Jak podawać?

Podawać z dowolnym sosem, masłem lub zamiast ziemniaków/ryżu jako składnik drugiego dania.

Uwagi:

Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia domowa" p. Chojnackiej, ale zmodyfikowałam ilość mąki. Drobna uwaga: masa lepi się niemożebnie, więc trzeba nabierać ją na łyżkę, a drugą łyżką z tamtej strącać do wrzątku. Wyglądają pokracznie, ale są smaczne, zdrowe i zapychają należycie!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćok. 350 kcal
Przybliżony koszt6 zł
Autorrzabynsky

Kluski z płatków owsianych: Podobne przepisy

Kluski z płatków owsianych: wypróbuj również

Powiązane Tematy