Składniki:
1 szklanka płatków owsianych, szklanka wody, szklanka mleka, łyżka oleju, 2 jajka, 3/4 szklanki mąki krupczatki, sól.
Jak przyrządzić?
Płatki owsiane zalać szklanką wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia (ok. 20 min). Zagotować mleko, dodać łyżkę oleju i płatki i podgotować na gęstą papkę, mieszając cały czas. Do lekko przestudzonej papki dodać jajka, mąkę i wymieszać na puszystą masę. Zagotować osoloną wodę, łyżką formować kluski, wrzucać na wrzątek, zamieszać i wyławiać po wypłynięciu, po czym przelać zimną wodą.
Jak podawać?
Podawać z dowolnym sosem, masłem lub zamiast ziemniaków/ryżu jako składnik drugiego dania.
Uwagi:
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia domowa" p. Chojnackiej, ale zmodyfikowałam ilość mąki. Drobna uwaga: masa lepi się niemożebnie, więc trzeba nabierać ją na łyżkę, a drugą łyżką z tamtej strącać do wrzątku. Wyglądają pokracznie, ale są smaczne, zdrowe i zapychają należycie!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | ok. 350 kcal |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | rzabynsky |